Η τεχνοπαρεμβολή (technoference) είναι ένας όρος που περιγράφει την παρεμβολή της τεχνολογίας — όπως τα smartphones και τα tablets — στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Όταν οι γονείς είναι «κολλημένοι» στις οθόνες τους, ακόμα και για λίγα λεπτά, η προσοχή τους αποσπάται από το παιδί, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα της επικοινωνίας και της συναισθηματικής σύνδεσης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Personal Relationships επιβεβαιώνει ότι η συνεχής απόσπαση της προσοχής των γονέων λόγω της χρήσης κινητών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών. Συγκεκριμένα, παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών, των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούν υπερβολικά τα smartphones, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, προβλήματα προσοχής και υπερκινητικότητα.

Διαβάστε επίσης: Όχι οθόνες μέχρι αυτήν την ηλικία, λένε οι ειδικοί

Η ποιότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ γονέα και παιδιού επηρεάζεται όταν ο γονέας είναι απορροφημένος από το κινητό του. Ακόμα και σύντομες διακοπές στην προσοχή μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία του γονέα στις ανάγκες του παιδιού, επηρεάζοντας αρνητικά τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Υπάρχουν φορές που για να περάσει η ώρα μας ανοίγουμε την τηλεόραση ή «σκρολάρουμε» στο κινητό. Όταν αυτό συμβαίνει συχνά και συστηματικά, επηρεάζει τα παιδιά ωθώντας τα να κάνουν και αυτά το ίδιο καθώς είναι κατά βάση μιμητικά.

Η σταδιακή και επαναλαμβανόμενη απουσία προσοχής — όσο σύντομη κι αν είναι — λειτουργεί σαν ένα είδος «αόρατης απόρριψης» για το παιδί. Δεν βλέπει τον γονιό του ως συναισθηματικά διαθέσιμο, και αυτό μπορεί να ενισχύσει την ανασφάλεια, τη νευρικότητα ή την τάση να «διεκδικεί» την προσοχή με προβληματικούς τρόπους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

  • Καθιέρωση ζωνών χωρίς οθόνες: Ορίστε συγκεκριμένες ώρες και χώρους στο σπίτι όπου η χρήση κινητών απαγορεύεται, όπως κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή πριν τον ύπνο.
  • Ενσυνείδητη χρήση της τεχνολογίας: Αναρωτηθείτε πριν χρησιμοποιήσετε το κινητό σας: Είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή;
  • Ενίσχυση της επικοινωνίας: Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σας, ακούγοντάς τα ενεργά και συμμετέχοντας στις δραστηριότητές τους χωρίς περισπασμούς.

Μια γρήγορη ματιά στο κινητό μας, την ώρα που το παιδί προσπαθεί να μας δείξει κάτι σημαντικό, μπορεί να στείλει το μήνυμα της αδιαφορίας — χωρίς να το θέλουμε. Ενώ τα παιδιά δεν εκφράζουν πάντα άμεσα τη δυσαρέσκεια τους, οι συνέπειες της έλλειψης επικοινωνίας και συναισθηματικής υποστήριξης αθροίζονται με τον καιρό, επηρεάζοντας τις σχέσεις και την ευημερία τους.

Στο τέλος της ημέρας, τα παιδιά δεν μετρούν πόσα likes πήραμε ή αν απαντήσαμε στα mails μας στην ώρα τους. Είναι πολύ σημαντικό να δώσετε το καλό παράδειγμα και να βάλετε τη συσκευή σας στο «μην ενοχλείτε» για να περάστε όμορφες στιγμές με την οικογένεια.