Το άγχος κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, αλλά συχνά παραμελείτε ή υποτιμάται. Στατιστικά ωστόσο, επηρεάζει έως και το 30% των εγκύων.

Κι ενώ η υποστήριξη από τους κοντινούς τους ανθρώπους είναι πολύτιμη, αυτό που χρειάζονται πραγματικά οι μελλοντικοί γονείς είναι εμπεριστατωμένες απαντήσεις και ουσιαστικές, μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση και διαχείριση του άγχους.

Διαβάστε επίσης: Μητρότητα: Κι όμως, είναι πιο διασκεδαστική απ’ ό,τι περιμένετε!

Μια νέα προσέγγιση στη φροντίδα της ψυχικής υγείας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μια συνεργατική προσέγγιση στη φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι πιο αποτελεσματική από τις κλασικές μεμονωμένες θεραπείες διαχείρισης άγχους.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η φροντίδα του ατόμου γίνεται από ομάδα ειδικών, δηλαδή από ψυχολόγους, γυναικολόγους, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι συνεργάζονται και αντιμετωπίζουν συνολικά την κατάσταση.

Ταυτόχρονα, τεχνικές όπως η ενσυνειδητότητα (mindfulness), η κινητοποίηση μέσω διαλόγου και η υποστηρικτική συμβουλευτική δείχνουν να είναι πιο αποτελεσματικές από την απλή προγεννητική φροντίδα.

Όπως εξηγούν ειδικοί, οι άνθρωποι δεν θέλουν απλώς βοήθεια, θέλουν να κατανοήσουν τι τους προκαλεί άγχος και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες για να το διαχειριστούν.

εγκυμοσύνης

Τι είναι το συνεργατικό μοντέλο φροντίδας και γιατί είναι αποτελεσματικό;

Η λεγόμενη συνεργατική φροντίδα είναι ένα μοντέλο όπου οι ειδικοί συνεργάζονται μεταξύ τους, δίνοντας μια πλήρη εικόνα της κατάστασης. Έτσι, μπορούν να προσφέρουν στοχευμένη και ουσιαστική βοήθεια στη μέλλουσα μαμά καθώς και στον μπαμπά.

Σύμφωνα με αναφορές ειδικών, η ανάγκη για τέτοιες ολιστικές προσεγγίσεις είναι σήμερα πιο έντονη από ποτέ. Ο συνδυασμός ψυχολογικών, κοινωνικών και συστημικών παραγόντων, που εντάθηκαν κυρίως μετά την πανδημία COVID-19, έχει αυξήσει τα επίπεδα άγχους στις εγκύους.

Οι νέοι γονείς σήμερα αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές. Καλούνται να ισορροπήσουν την οικογενειακή ζωή με τις κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και προσδοκίες. Με την οικονομική πίεση είναι επίσης έντονη, καθώς το κόστος ανατροφής των παιδιών αυξάνεται συνεχώς.

Ποια είναι τα συμπτώματα έντονου άγχους κατά την εγκυμοσύνη;

Τα βασικά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν έντονο άγχος στις μέλλουσες μαμάδες περιλαμβάνουν:

  • Συνεχείς ανησυχίες
  • Αγωνιώδεις σκέψεις
  • Δυσκολία στον ύπνο, ακόμα και όταν είστε εξαντλημένες
  • Ταχυπαλμία
  • Ναυτία
  • Έντονος φόβος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά με την εγκυμοσύνη ή το μωρό

Γιατί μπορεί να λειτουργεί καλύτερα η συνεργατική φροντίδα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιτυχία της συνεργατικής φροντίδας βασίζεται στο γεγονός ότι πολλές εγκυμονούσες αισθάνονται πιο άνετα να μιλήσουν σε γιατρούς και μαίες που ήδη γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

Επιπλέον, η ψυχική φροντίδα που παρέχεται μέσα στο γυναικολογικό ιατρείο μειώνει σημαντικά τα εμπόδια, όπως τα συνεχόμενα ραντεβού και οι δυσκολίες στις μετακινήσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που ήδη διαχειρίζονται ταυτόχρονα πολλές υποχρεώσεις.

Αν είστε έγκυος ή μελλοντικός γονέας και νιώθετε ότι το άγχος επηρεάζει την καθημερινότητά σας, μην το αγνοήσετε. Μιλήστε με την/τον γυναικολόγο ή τη μαία σας. Η σωστή φροντίδα υπάρχει και μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.